Mi az a hővisszanyerős szellőztető?

Mi az a hővisszanyerős szellőztető?

A hővisszanyerős szellőztető az a gépezet, mely a légtechnikai rendszer egyik lényegi részét képezi. A hővisszanyerős szellőztetőn halad át ugyanis a szellőztetés céljából áramoltatott levegő. Ez a szellőző rendszer egy olyan korszerű megoldás, mely távolról integet csupán vissza az ablaknyitással, vagy ventilátorral történő szellőztetésnek.
A hővisszanyerős szellőztető rendszer lényegét már annak neve is elárulja. A szisztéma nevének ,,hővisszanyerős” része arra enged következtetni, hogy a hő nem vész el. Ennek a rendszernek a segítségével tehát nagy mennyiségű energiát tudunk megtakarítani. Ez annak köszönhető, hogy a hő abban a helyiségben marad, amit melegíteni szeretnénk, és nem szökik el az épületen kívülre. A ,,szellőztető” szó is magáért beszél. A helyiségbe a szellőztető rendszernek köszönhetően friss levegő jut, míg az elhasznált, párás levegőt a szellőztető elvezeti.

Ajánlatkérés

A hővisszanyerős szellőztető rendszer működése

A szellőztető rendszer a megfelelő minőségű és paraméterű levegőt a külső környezetből nyeri, és szállítja be az épületbe. Miközben az így bejuttatott friss levegő biztosítja a komfortérzetet az adott helyiségekben, az elhasznált levegő eltávolításra kerül. A hővisszanyerős szellőztető elszívja a már elhasznált, párás levegőt, és eljuttatja azt az épületen kívülre. A kidobott levegő hőtartalmát a gép még azelőtt visszanyeri, mielőtt a levegő eltávolítása megtörténne.

06 30 527 3950
A hővisszanyerős szellőztető rendszer működése

A hővisszanyerős szellőztető rendszer részei

A hővisszanyerős szellőztető rendszer rendeltetése az otthonok friss levegővel való ellátása. Speciális felépítése lehetővé teszi, hogy a gépezet ezt eredményesen és energiahatékonyan tegye.
A hővisszanyerős szellőztető két fő részből áll. Ezek a szellőztetőgép és a szellőztető rendszerelemek. Előbbi feladata az elhasznált levegő elszívása és a friss levegő befúvása. Utóbbiak e folyamat sikeres végbemeneteléhez asszisztálnak. Olyan kiegészítő elemek tartoznak közéjük, mint a légszelepek, elosztódobozok és a szellőztetőcsövek.
A szellőztetőgép fő komponense a hőcserélő. Benne zajlik le a benti és kinti levegő hőjének cseréje, átadása. Többféle típusa létezik, anyagától és működési elvétől függően.
A hővisszanyerős szellőztető rendszer szellőztetőgépének másik fontos eleme a ventilátor. Ez biztosítja a megfelelő légáramlást, és ezáltal a gépezet energiatakarékos működéséhez is hozzájárul.
A szellőztető rendszerelemek, bár nem a gépezet elsődleges egységei, mégis legalább annyira fontosak. A hangtompítók, légszelepek, elosztódobozok és légcsatornák nélkül nem tudna működni a szellőztető. A légcsatornák a levegő szállítását végzik. Rugalmasak és flexibilisek, belső felületük pedig antisztatikus és antibakteriális.  

06 30 527 3950
A modern épületek és a hővisszanyerős szellőztető lényeges kapcsolata

A modern épületek és aszellőztető lényeges kapcsolata

A jelenkori, modern épületek rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkeznek a szigetelést, tehát az épület energetikai szempontjait illetően. A kiváló szigetelés viszont maga után von egy problémát – a szellőztetés nehézségét. Ezek az épületek ugyanis rendkívül zártak, légterük tömör. Mi erre a megoldás? A hővisszanyerős szellőztető rendszer! Ez a rendszer, a hőveszteség minimalizálásával karöltve, biztosítja a kitűnő minőségű, friss levegőt. Ezért is számít ma már a hővisszanyerős szellőztető rendszer a szellőztetés egyik első számú, energiahatékony megoldásának.  

Ajánlatkérés

Egy házépítés költségei Szegeden

Egy családi ház építésekor számos különböző költséggel kell számolni. A kiadások listája a telek megvásárlásával kezdődik. Falazatok és kőműves szerkezetek, helyszíni betonmunkák, ácsmunkák, burkolatok, vakolatok, szigetelések, asztalos és lakatosszerkezetek… Csak egy része az építkezés költségvetésének. Érdemes mindezzel előre, a munkálatok megkezdése előtt kalkulálni.
Az összköltségbe már a tervezéskor megéri beleszámítani a hővisszanyerős szellőztető rendszer árát is. A rendszer telepítése jóval olcsóbb, ha az már a ház építésének folyamatakor megtörténik. Ezzel a jelentős pénzösszeg mellett, sok tennivalót és időt is megtakaríthat a tulaj. Egy utólagos hővisszanyerős szellőztető installálása strapásabb, ezért az ára is borsosabb.  
A rendszer kiépítésének díjszabását főként a berendezés milyensége határozza meg. Az ár tartalmazza magát a gépezetet, és a szükséges szellőztető rendszerelemeket is. Rajtuk kívül az indokolt ráfordítás mennyisége a beszerelési munkadíjtól függ.

06 30 527 3950

A hővisszanyerős szellőztető energiacímkéje

Mi az energiacímke funkciója? Az energiafogyasztási címke azt jelzi, hogy egy cég által gyártott vagy forgalmazott készülék az energiafogyasztás szempontjából milyen osztályba sorolható be. A skála A-tól G-ig terjed. A betűvel, azaz zöld színnel jelölik a legnagyobb, G betűvel, vagyis piros színnel pedig a legkisebb mértékű energiamegtakarítást.
2016. január 1-től a központi hővisszanyerős szellőztető készülékek is el vannak látva ilyen címkékkel.

Az energiacímke legfőbb rendeltetése a vásárló egyszerű módon történő tájékoztatása, a kiszemelt gépek műszaki jellemzőit illetően. Vagyis az összehasonlíthatóság megkönnyítése a vevő számára.
A címkére vonatkozó egységes előírás a hővisszanyerős szellőztető műszaki paramétereit veszi figyelembe.
Olyanokat, mint a:

 • légszállítás,
 • zajszint,
 • visszanyert hőmennyiség,
 • villamos fogyasztás,
 • nyári működés,
 • és egyéb kényelmi, automatikai funkciók.

A paraméterek összehasonlítása által, a gyártók azonos normák szerint tudják közzétenni az egyes termékjellemzőket.
De pontosan milyen információk találhatóak meg az energiacímkén? A címke olyan adatokat tartalmaz, mint:

 1. a hővisszanyerő légszállítása 100 Pa légcsatorna ellenállás és 100%-os ventilátor fordulatszám esetén,
 2. a hővisszanyerő zajszintje 70%-os ventilátor fordulatszám esetén,
 3. az energetikai besorolás.

A hővisszanyerős szellőztető energiafogyasztása nagymértékben függ a gépezetet szabályozó automatikától is. A besorolásra ezért kihatással van az is, hogy az adott készüléknél az alábbi metódusok közül melyiket alkalmazzák:

 • kézi fokozatkapcsolás,
 • időprogram,
 • igényfüggő szabályozás egy érzékelővel (pl. egy CO2 érzékelővel),
 • igényfüggő szabályozás (több CO2 érzékelővel).

A legjobb besorolást az igényfüggő szabályozások adják.

Ajánlatkérés

A tevékenységünkre vonatkozóan felelősségbiztosítással rendelkezünk.

Két különböző típusú hővisszanyerős szellőztető rendszer

A hővisszanyerős szellőztetőnek két alaptípusát különböztethetjük meg. Ezek:

 • a szobánkénti hővisszanyerővel rendelkező rendszer,
 • a központi hővisszanyerő géppel felszerelt rendszer.

Az előbbi több, kisebb hővisszanyerő ventilátort jelent szobánként, míg az utóbbi egyetlen nagyobb gépezetből áll.
Hogy miért éri meg a hővisszanyerős szellőztetést választani a hővisszanyerő nélküli alternatívák helyett? Mert bár a rendszer telepítési ára valóban magasabb, mint a hővisszanyerővel nem rendelkező készülékeké, de előnyei is sokkal jelentősebbek.

 1. Energiamegtakarítás
  A rendszer villamos áram fogyasztása jóval alacsonyabb a hővisszanyerő nélküli berendezésekénél. Magasabb hatásfokának és a szélesebb üzemi tartományának hála, nagyobb az energiamegtakarítása.
 2. Működése télen is kiváló
  Meglehetősen alacsony külső hőmérséklet mellett is üzemképes. A 90% feletti hatásfok télen is elérhető vele.
 3. Nyáron ugyancsak remekül funkcionál
  Kellemes beltéri hőmérsékletet teremt
  a forró nyári napokon. Közben pedig a port és a pollent is kiszűri.
06 30 527 3950

Szakmai cikkek a hővisszanyerős szellőztető rendszerekről