Az ingatlan megfelelő szellőztetésének fontossága

Az ingatlan megfelelő szellőztetésének fontossága

A modern, új építésű lakások egyik jellemzője, hogy rendkívül jó a légtömörségük. Ez azt jelenti, hogy esetükben a levegőáramlás nagyon alacsony. A külső levegő beáramlása a huzat jelenségének és a beltéri levegő lehűlésének elkerülése miatt fontos.
Másfelől azonban, a kiváló légtömörség problémákat is okozhat. Ha ugyanis a meleg, nedves levegő nem tud kijutni a lakásból, akkor páralecsapódás, és így akár szerkezeti károsodás is felmerülhet. Többek között ezért is van szükség egy olyan hatékony berendezésre, mint a hővisszanyerős szellőztető.

  • Csökkenti a páratartalmat és a penész megjelenésének esélyét

A párás levegőjű lakás kiváló élőhely a mikroorganizmusok számára. A baktériumok, atkák és penészgombák mérgező váladékaikat a szobák levegőjébe juttatják. Ez légzőszervi problémákat, asztmát és allergiát is kiválthat a lakóknál.
A hővisszanyerős szellőztető segít a lakás optimális páratartalmának megteremtésében.

  • Ne mérgezze a lakást a dohányfüst

Megfelelő szellőztetés híján, a dohányfüst sem tud távozni a lakásból. A hővisszanyerős rendszerrel ez a probléma is megoldódik.

  • Túl sok a szén-dioxid a lakásban?

Egy lakásban a szén-dioxid megfelelő szintje 1500 ppm. Ha az ingatlan szellőztetése elégtelen, a lakók elhasználják a levegőt és a szén-dioxid szintje ennél az értéknél magasabb lesz. Ilyenkor a levegő már nem nevezhető sem tisztának, sem pedig frissnek.
A megfelelő szén-dioxid szintet csak olyan gépi szellőzés által érhetjük el, mint például a hővisszanyerős rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük