Showing 1–40 of 209 results

Hőszivattyú
A hőszivattyút a jövő fűtési és hűtési rendszerének szokták hívni, nem véletlenül! A hőszivattyú egy olyan berendezés, mely az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből kivont hőt egy magasabb hőmérsékletű helyre szállítja és leadja az ottani környezetnek. A hőszivattyú a természetben megtalálható és ingyen elérhető energiát hasznosítják, ezért napjaink leggazdaságosabb, legkörnyezettudatosabb és leghatékonyabb fűtési módszere. Célja a hőenergiával való gazdálkodás, mely során a hűtést és a használati melegvíz (későbbiekben: HMV) előállítását is megoldja.

Észak- és Nyugat Európában elterjedt a használatuk, míg Közép-Kelet Európában nem számottevő, de az elmúlt évek statisztikái alapján nőnek az eladási adatok.

Hazánkban a lakosság jelentős része még mindig fát és földgázt használ első számú fűtőanyagként, de az elmúlt években – köszönhetően a vissza nem térítendő állami támogatásoknak is – egyre többen választják a hőszivattyús fűtési rendszereket.


Milyen és mekkora teljesítményű hőszivattyút válasszon?

Többféle típusú készüléket különböztetünk meg az alapján, hogy milyen közegből nyeri ki és milyen közegbe adja le a hőenergiát. A legismertebb típusok: a fúrt kutas, a talajszondás és a levegő-víz hőszivattyúk. A magyarországi viszonyokhoz a levegő-víz hőszivattyúk a legalkalmasabbak, ugyanis ezek bekerülési költsége a legalacsonyabb és telepítésük is olcsóbb, gyorsabb, továbbá földrajzi adottságoktól függetlenül bárhová üzembe helyezhetőek, ahol van elektromos áramellátás.

Csakúgy, mint a klímák esetében, a hőszivattyú kiválasztásánál is az egyik legfontosabb szempont, hogy megfelelő teljesítményű berendezést válasszunk. A hagyományos kazánoknál van egy adott teljesítmény, melyet az épület legnagyobb hőigényére választunk, hőszivattyúk esetében ez bonyolultabb, ugyanis a hőszivattyúknak  a külső hőmérséklet esésével csökken a teljesítményük is, ezzel romlik a hatékonyságuk. Ezért rendkívül fontos, hogy hőszivattyú vásárlása előtt szakember által készített energetikai számításra lesz szükség, amely pontosan megmutatja, hogy mekkora fűtési hőszükséglete van az ingatlannak. A kalkulálásnál számításba kell venni, hogy mekkora az elvárt hőmérséklet, mi a várható legalacsonyabb külső hőmérséklet, mekkora az ingatlan hővesztesége továbbá, hogy a HMV-t is hőszivattyúval szeretnénk-e előállítani.

Monoblokk vagy split hőszivattyú?

A monoblokkos hőszivattyú egyetlen kültéri egységből áll, míg a split rendszerű hőszivattyúhoz tartozik beltéri egység is. A split rendszerű hőszivattyúk esetében szükséges egy olyan csőrendszer kialakítása, amely hűtőközeget, klímagázt tartalmaz, emiatt telepítésüket csak olyan szerelő végezheti, aki rendelkezik tanúsítvánnyal.

A monoblokkos készülékeknél a levegő-víz hőcserélő és a fűtési keringető szivattyú is a kültéri egységben helyezkedik el, így a hőszivattyú a kültéri egységben termeli meg a fűtéshez szükséges hőenergiát. Áramszünet esetén a monoblokkos készülékeknél fennáll az elfagyás veszélye, emiatt célszerű fagyállóval feltölteni és egy hőcserélő segítségével érdemes az épület fűtési rendszeréhez csatlakoztatni, vagy hőleoldóval biztosítani a készülék fagyás elleni védelmét.

A split, osztott rendszerű hőszivattyúknál a kültéri és a beltéri egység között ki kell építeni egy kalorikus hűtőköri csővezeték összeköttetést, melyben a fagyásmentes hűtőközeg átadja a megtermelt hőt a beltéri egységben lévő vizes hőcserélőnek. Emiatt a közvetlen hőátadás miatt jobb a hatásfoka, mint a monoblokkos készülékeknek.

 

Monoblokk hőszivattyú

Split hőszivattyú

 Egységei

egy kültéri egységből áll

egy kültéri és egy beltéri egységből áll

Előnyei

-          kedvezőbb ár

-          fűtésszerelő is telepítheti a berendezést

-          a kültéri egységben gyárilag beépített hűtőkör miatt szinte kizárható a hűtőközeg szivárgása

-          egy készülék látja el az ingatlan hűtését/fűtését és a használati melegvíz készítését is

-          nem szükséges fagyálló használata

-          magasabb hatásfokú

-          nagyobb üzembiztonság

Hátrányai

-          esetleges áramszünet esetén fennáll az elfagyás veszélye, emiatt fagyálló folyadékkal kell feltölteni, amely sajnos csökkenti a készülék hatásfokát néhány százalékkal

-          magasabb ár

-          csak F-gáz jogosultsággal rendelkező szakember telepítheti, emiatt plusz hűtököri telepítési költséggel jár

-          egy utólagos rosszul elvégzett kalorikus-hűtőközeg telepítés miatt hűtőközeg szivárgás előfordulhat