Klímák, légkondik

A klímaberendezések gyártása három fő régióra összpontosul: Korea, Kína és Thaiföld. Webáruházunk kínálatában megtalálhatóak az oldalfali mono és multi split klímák, kazettás klímák, ablak klímák és mobil klímák. Amennyiben bővebb információt szeretne megtudni az egyes típusokról, kérjük olvassa el rövid ismertetőnket!


Mi a különbség az inverteres klíma és a hagyományos klíma között?

Amennyiben klíma vásárláson gondolkodik, fontos tudnia, hogy a hagyományos klímák forgalmazása 2015-ben megszűnt Magyarországon. Ma már csak inverteres készülék vásárlására és telepítésére van lehetőség. De hogy mivel tud többet és nyújt nagyobb komfortérzetet az inverteres berendezés? Íme néhány fontos tudnivaló:

 • klímák esetében az inverter tulajdonképpen egy áramátalakító eszköz, mely az adott berendezés frekvenciáját is elektronikus úton szabályozza, így a kompresszor fordulatszámát és teljesítményét is
 • a berendezés nem ki-be kapcsolással éri el a kívánt hőmérsékletet, hanem folyamatosan, az adott körülményekhez alkalmazkodva kisebb teljesítményen üzemelve hűti/fűti lakását
 • az inverteres klímák fordulatszáma sokkal magasabb, így könnyebben elérik a kívánt hőmérsékletet
 • a korábbi klímák nem rendelkeztek fűtő funkcióval, míg a mai modern inverteres készülékek akár egy teljes ház téli fűtéséről is tudnak gondoskodni
 • az inverteres klímák jelentősen kevesebb áramot fogyasztanak (akár 30-40%-al), mint hagyományos társaik, azonban fontos, hogy folyamatosan működtessük! Tévhit, hogy az állandó működés miatt sok áramot fogyasztana a készülék, hiszen a klíma ilyenkor nem 100%-on üzemel, ugyanis a kisebb teljesítményhez kevesebb áram felvételére van szüksége a berendezésnek.
 • az inverteres készülékek sokkal csendesebbek, mivel nem maximumon üzemelnek, így minél kisebb a teljesítmény, annál alacsonyabb a zajszint is
 • az állandó „háttér” üzemelés miatt, az inverteres készülékeknél nincs indítási áramlökés. A hagyományos klímák a kompresszor beindításakor pár mp-ig jóval több áramot vesznek fel, ezzel egyes esetekben gondot okozhatnak a villamos hálózat szempontjából.
 • a mai inverteres kílmák közül szinte mindegyikhez tartozik egy applikáció, mellyel távolról is beindíthatjuk készülékünket, így a tökéletes hőmérséklet fogadja a felhasználót hazaérkezéskor

Milyen klímát válasszon?

Klíma vásárlás előtt, fontos, hogy letisztázzuk, pontosan milyen készülékre van szükségünk! Klímát minimum 10 évre választunk, ezért érdemes a legmegfelelőbbet megtalálni. Íme néhány kérdés, melyek segítséget nyújthatnak a döntésben!

 • Mire szeretné használni? Csak hűtésre, vagy esetleg fűtésre is? Ha az utóbbira is szüksége van, akkor érdemes egy olyan berendezést választani, amely fűtésre is optimalizált.
 • Mekkora helyiséget szeretne hűteni/fűteni? Egy kisebb szobába bőven elég a legkisebb kW teljesítményű készülék (2,5 kW), de egy nagyobb térbe javasolt ennél magasabb teljesítményű berendezést választani!
 • Hány helyiséget szeretne hűteni/fűteni? Ha többet, akkor át kell gondolni, hogy mono split vagy multi split berendezés lenne a kézenfekvőbb!
 • Mekkora zajszintje van a klímának? Családi ház esetén, ez nem a legfőbb választási szempont, de amennyiben lakásba szeretne készüléket választani, fontos, hogy ne legyen hangos a kültéri egység!
 • Mennyit szán rá? Csakúgy, mint a nőknél a ruhák/cipők és a férfiaknál az autók esetében, a klímáknál is számos piacvezető, neves márka van a piacon, melyek termékeinek árai akár többszörösei is lehetnek a kevésbé ismert, kisebb márkák készülékeinek áraihoz képest.
 • Az egyes márkák meghatározott garancia idővel rendelkeznek, melyek márkánként eltérhetnek, ezért ezt is érdemes figyelembe venni!
 • Mindenképpen olyan klímát válasszon, mely rendelkezik magyarországi szervízháttérrel! Hiába választ egy olcsóbb, Magyarországon nem forgalmazott terméket, ha ahhoz a későbbiekben nem fog szerviz partnert találni!

Mono split vagy Multi split klíma

Az inverteres klímák között megkülönböztetünk mono split és multi split berendezéseket. Amennyiben a felhasználó csak egy helyiséget szeretne hűteni/fűteni, arra egyértelműen a mono készülékeket ajánljuk. Ha az ügyfél több szobában szeretné a klíma nyújtotta komfortot érezni, abban az esetben eldöntheti, hogy mono vagy multi klímaberendezést válasszon.

Mi a különbség a két típus között?

 

Mono split klímaberendezés

Multi split klímaberendezés

 Egységei

egy kültéri egységhez egyetlen beltéri egység tartozik

egy kültéri egységhez több, akár különféle kivitelű beltéri egység csatlakoztatható

Előnyei

-          kedvezőbb ár

-          a készülékek egymástól függetlenek, így meghibásodás esetén még mindig marad működőképes berendezésünk

-          általánosságban véve a kisebb teljesítményű berendezések hatékonysága jobb

-          helytakarékosság

-          esztétikusabb (csak 1 db kültéri egység)

Hátrányai

-          kevésbé esztétikus (a több kültéri egység miatt)

-          magasabb ár

-          vásárlás előtt szükséges a leadott hűtőteljesítmény kiszámolása, ha nem megfelelően választja ki a kültéri és a beltéri egységeket, előfordulhat, hogy nem lesz elegendő a hűtőteljesítmény egyidejű használat során

-          minél nagyobb teljesítményű a kültéri egység, annál nagyobb zajszinttel bír. (pl., ha 4 szobába szeretnénk beltéri egységet, ahhoz legalább egy 10-13 kW-os kültéri egység dukál, melynek zajszintje magasabb, bármely márkát is választjuk)

-          több csövezéssel jár, egyes esetekben nem rejthetőek a falba