Showing 1–40 of 67 results

Monoblokkos hőszivattyú HMV tartály nélkül

A monoblokkos hőszivattyú egyetlen kültéri egységből áll, míg a split rendszerű hőszivattyúhoz tartozik beltéri egység is. A split rendszerű hőszivattyúk esetében szükséges egy olyan csőrendszer kialakítása, amely hűtőközeget, klímagázt tartalmaz, emiatt telepítésüket csak olyan szerelő végezheti, aki rendelkezik tanúsítvánnyal. A monoblokkos készülékeknél a levegő-víz hőcserélő és a fűtési keringető szivattyú is a kültéri egységben helyezkedik el, így a hőszivattyú a kültéri egységben termeli meg a fűtéshez szükséges hőenergiát. Áramszünet esetén a monoblokkos készülékeknél fennáll az elfagyás veszélye, emiatt célszerű fagyállóval feltölteni és egy hőcserélő segítségével érdemes az épület fűtési rendszeréhez csatlakoztatni, vagy hőleoldóval biztosítani a készülék fagyás elleni védelmét. Előnye, hogy a kültéri egységben gyárilag beépített hűtőkör miatt szinte kizárható a hűtőközeg szivárgása. Külön vásárolható hozzá HMV tartály, mely a hűtés/fűtés mellett a használati melegvíz készítését is ellátja.


További információk a monoblokkos hőszivattyúkról

Eligazodni a hőszivattyúk világában egyáltalán nem egyszerű, főleg, ha nem is vagyunk annyira járatosak benne. Például sokan nem is tudják, hogy létezik split és monoblokk szivattyú is. A kettő között főleg az egységek számában van különbség, de erről később. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mielőtt hőszivattyúval akarjuk fűteni vagy hűteni az ingatlant, vessük bele magunkat ebbe az új világba. Az elkövetkezőkben intézünk egy leírást magával a hőszivattyúval kapcsolatban. Ezek után pedig megnézzük, hogy mi is az a monoblokk szivattyú és mire is való.

Tegyük tisztába, hogy mi az a hőszivattyú általánosságban és mire használjuk?

A hőszivattyú mondhatni, hogy egy egyszerű berendezés, amely akár fűtésre és hűtésre is használható. Amennyiben jól van megtervezve és kivitelezve kiválthatja a gáz, olaj vagy akár az elektromos fűtést is, illetve a klímaberendezést. Ha ez pedig még nem lenne elég, bojler helyett is használhatjuk melegvíz készítésre. Ha ez nem igazi megújuló energia, akkor semmi.

Monoblokkos hőszivattyú. Mi ez? És miben különbözik a splittől?

A monoblokkos hőszivattyú egyetlen kültéri egységből áll a splittel ellentétben, ahol beltéri egység is van. A split rendszernél szükséges olyan csővezetéket is kialakítani, amely hűtőközeget vagy klímagázt tartalmaz. Természetesen ebből kifolyólag csak olyan szerelő végezheti a szerelést, akinek megfelelő tanúsítványa van.  A monoblokkos hőszivattyú esetében azonban, minden a kültéri egységben található, amely a levegő-víz hőcserélőt és a fűtés keringető szivattyút jelenti. Ennek köszönhetően a hőszivattyú a külső egységben termeli meg a hőenergiát. Azonban a monoblokkos hőszivattyú is rendelkezik hátrányokkal. Ilyen például az elfagyás veszélye, ami akkor következik be, ha áramszünet jelentkezik. Éppen ezért fontos fagyállóval feltölteni.

Hatalmas előnye viszont, hogy a gyárilag beépített hőtükör miatt szinte teljesen kizárható a hűtőközeg szivárgása. A monoblokkos hőszivattyú eredetileg tartály nélkül kapható, azonban HMV tartály bármikor vásárolható hozzá.