Mit nevezünk levegő-víz split hőszivattyúnak?

Mit nevezünk levegő-víz split hőszivattyúnak?

Levegő-víz split hőszivattyú – egész szezonban fűt!

Egy hagyományos gázkazán többé-kevésbé a külső hőmérséklettől függetlenül képes leadni a fűtésteljesírményét. Midneközben egy alap levegő-víz split hőszivattyú hidegben gyegébben teljesít. Monovalens fűtési rendszer esetén az elsődleges szempont, hogy a levegő-víz hőszivattyú egész télen jó hatásfokkal és üzembiztosan dolgozzon. Sok hőszivattyú típust a gyártók ezért elektromos fűtőbetéttel egészítenek ki. Azt látjuk azonban, hogy ez az energiahatékonysági mutatókat jelentős mértékben lerontja. Olyan minőségi levegő-víz split hőszivattyú rendszert válasszunk, amely képes a kiegészítő elektromos fűtőpatron bekapcsolása nélkül is jól fűteni. A leghidegebb téli időszakban is.

A split elnevezés arra utal, hogy a hőszivattyú rendszer több egységből áll, ellentétben a monoblokkos hőszivattyúval. A minőségi gyártók közül levegő-víz split hőszivattyúk tekintetében kiemelkedően jól teljesít a japán Fujitsu. Folyadék-befecskendezéses, iker forgúdugattyús, kompresszorral felszerelt. Akár -25 Celsius-fokos külső léghőmérséklet esetén is üzembiztosan végzi a fűtést. Egészen pontosan -20 foknál +60 fokos fűtővíz előállítására alkalmas. Nincs kiegészítő fűtőbetétje.

A levegő-víz split hőszivattyú fő alkatrészei és esetleges gondjaik

A hőszivattyúkban jellemzően az alábbi két fajta hőcserélőt alkalmazzák a gyártók:

  • lemezes (gyakoribb és olcsóbb is),
  • koaxiális ellenáramű hőcserélő (ritkébb és drágább).

Egy rendszer üzemidejének előrehaladtával a kettő hőcserélő között jelentős különbségek mutatkoznak. Az évek során a lemezes hőcserélő szűk járatai részben vagy teljesen eltömődhetnek a csőhálózatban található szennyeződéseknek köszönhetően. Ez egyértelműen teljesítményromlást, vagy teljes tönkremenetelt okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük