A hőszivattyús fűtési rendszer működési elve

A hőszivattyús fűtési rendszer működési elve

A hőszivattyús fűtési rendszer működési elve tulajdonképpen megegyezik a kompresszoros hűtőgépekével. A hőszivattyúk akkor is gazdaságosan tudnak fűteni, amikor a külső levegő 2 C°, az előremenő vízhőmérséklet pedig +30 celsius feletti. A hőszivattyús rendszer ugyanis a környezetében előforduló hőenergiát használja fel a működéshez. A fizikai magyarázat egyszerű. A hő mindig a melegebb helyről áramlik a hidegebb felé, tehát hőt kivonni csak magasabb hőmérsékletű közegből lehetséges. Ha alacsony a környezeti hőmérséklet, akkor olyan állapotot kell létrehozni, például kompresszorral, hogy a közvetítő közegen keresztül a hőátadás megtörténjen.

A hőszivattyú kompresszora a közvetítő közeget lehűti, például -60 fokra, a környezetében lévő –2°C-os levegő hőenergiája átadódik a közvetítő közegnek. Ezt a hőszivattyús rendszer hőcserélőjén keresztül hasznosíthatjuk, mint fűtési előremenő vizet.

A hőszivattyú rendszer természetesen nem csak levegőből nyerhet hőenergiát. Ez az energia kinyerhető a földből, vízből, agy bármilyen technológiai folyamat részeként létrejövő hulladékhőből is.

A hőszivattyúk típusai működésük szerint

 • levegő-víz hőszivattyú
 • víz-víz hőszivattyú
 • folyadék-víz hőszivattyú
 • levegő-levegő hőszivattyú

Miért ajánljuk elsősorban a levegő-víz hőszivattyús rendszert?

 • a gondosan telepített hőszivattyú felezheti az energiaszámlát
 • a levegő-víz hőszivattyú gyorsan – egy nap alatt – telepíthető
 • könnyen kapcsolható a hagyományos fűtési rendszerekre
 • szélsőséges időjárási  körülmények  között  alkalmazható
 • nem kell gázkémény, gázterv, gázkazán, gázbekötés, nem robban fel, nem kell félni a szénmonoxid mérgezéstől, olcsó a karbantartása, üzemeltetése
 • a levegő-víz hőszivattyúnak a legolcsóbb a beruházási költsége
 • gazdaságos, környezetbarát, vigyáz Önre és családjára

Hőszivattyú fűtési rendszer a Klímagyártól!

Miért érdemes hőszivattyú fűtési rendszerre váltani?

A hőszivattyú fűtési rendszerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek manapság, hiszen környezetbarát fűtési és hűtési megoldást biztosítanak. Ezt természetesen alacsony energiafelhasználás mellett teszik, így igazán költséghatékonyak.

Hőszivattyú fűtési rendszerek telepítését is vállaljuk!

A hőszivattyúk működése rendkívül egyszerű, az egyik helységből a hőt a másikba szállítják, ezáltal az egyik helyen fűtenek, míg a másikban hűtenek. A hőszivattyú fűtési rendszer a föld, a levegő vagy a talajvíz energiáját is képesek hasznosítani, működésükhöz természetesen áram szükséges. Ez akár ki is váltható, amennyiben napelemmel köti össze a berendezést. Ezen szerkezetek akár -20°C hőmérsékleten is képesek a melegvíz biztosítására, így például Magyarországon ideális választásnak bizonyulnak.

Hőszivattyú fűtési rendszerek működése:

 1. Párologtatás
 2. Sűrítés
 3. Cseppfolyósítás
 4. oldódás

A hőszivattyúk az elvezetett hő 75%-át típustól függően a földből, levegőből vagy a talajvízből vonják el, a maradékot kompresszióval állítják elő. Alkalmazhatók fűtéshez és melegvíz előállításhoz egyaránt.

Hőszivattyú fűtési rendszer telepítéséhez vegye fel a kapcsolatot cégünkkel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük