Hogyan működik a padlófűtés levegő-víz hőszivattyúval?

Hogyan működik a padlófűtés levegő-víz hőszivattyúval?

A korszerű megoldás

Manapság a modern padlófűtési megoldások sokkal korszerűbbek és egyben energiahatékonyabbak is  a hagyományos, radiátoros fűtéshez képest. A padlófűtési rendszerek egyaránt alkalmasak családi házak, társasházi lakások, valamint irodahelyiségek fűtésére. Ha a rendszer tervezése és kivitelezése megfelelő, a padlófűtés alacsony felületi hőmérséklet mellett, gazdaságosan üzemeltethető.

A padlófűtés a hagyományos radiátoros fűtéstechnikai rendszerektől – méretezéstől függően – 2-3 fokkal is hűvösebb léghőmérsékletet biztosít. Mi azonban a padlóból való hősugárzó hatás miatt ezt a különbséget nem érezzük. A padlófűtés a fűtési víz hőmérsékletét is alacsonyabban tartja, mert nagyobb a fűtési felület. Így a rendszer sokkal kevesebb energiát is használ, tehát megtakarítást és környezetkímélést tesz lehetővé. Ezt még tovább fokozhatjuk, ha a rendszer üzemeltetéséért egy igen modern megoldást, hőszivattyút teszünk felelőssé. Ez egészen pontosan levegő-víz hőszivattyú padlófűtést jelent.

Milyen is pontosan a levegő-víz hőszivattyú padlófűtés?

A levegő-víz hőszivattyú padlófűtés rendszerének beltéri egysége a legtöbb esetben tartalmazza:

  • a fűtő- és hűtővizet keringető szivattyút,
  • a tágulási tartályt, melynek teljesítményét és kapacitását szakembereink leellenőrzik a tervezési folyamat során.

Megeshet, hogy szükség lép fel további tágulási tartály beiktatására a rendszerbe. Szükség lehet továbbá mikrobuborék leválasztó és iszap leválasztó installálásra is – ahogyan a hagyományos rendszerek esetében is. Mindezt a hidraulikai hálózat védelme céljából. Töltő-ürítő csapot is szerelünk a közeg feltöltésére.

Amikor belevágunk az átállásba fűtésről klimatizálási üzemre, a padlóköri osztó elé egy úgynevezett zónaszelep beépítése javasolt. Ha a fűtési és a hűtési energiát is a hőszivattyú biztosítja, az is zárja a zónaszelepet. A hűtőközeg, azaz a hideg víz így nem fog a padlóba áramolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük