Milyen hőszivattyú típusokat különböztetünk meg?

Milyen hőszivattyú típusokat különböztetünk meg?

Az iránt érdeklődsz, hogy milyen hőszivattyú típusok léteznek és melyik mire való? Akkor a megfelelő oldalra bukkantál. Körbenézve az interneten szétszórtan lehet találni minden olyan fontos információt, amely ebben a témában tudna nekünk segíteni. Márpedig, ha a közeljövőben tervezzük a házunk fűtésének fontosabb elemeit, akkor ezek az információk elengedhetetlenek lesznek.

Lássuk, hogy milyen hőszivattyú típusok léteznek:

  • Levegő-víz hőszivattyú, levegős hőszivattyú,
  • Talajkollektoros hőszivattyú,
  • Víz-víz (ásott, vagy fúrt kutas, nyílt vizes) hőszivattyú,
  • Talajszondás, avagy földszondás hőszivattyú,
  • Nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves hőszivattyú.

Levegő-víz

Ezeknél a hőszivattyú típusoknál levegőből nyerjük ki az energiát és víz melegítésére használjuk. Előnye, hogy egyszerűen, gyorsan bárhova telepíthető és nem igényel nagyobb előkészületet, hátránya viszont, hogy a külső hőmérséklettől függ a teljesítmény.

Talajkollektoros

Itt a felső talajréteg hőjét hasznosítjuk, amit ugye a napsugárzás és az eső közvetít. A csöveket a földben 1,5 méter mélyen helyezik el és természetesen a fagynak is ellenállnak. Előnye, hogy közel állandó hőhasznosítást tesz lehetővé, hátránya viszont, hogy nagy a helyigénye. Nem beszélve a felfordulásról, ami a föld megmunkálással jár.

Víz-víz

A hasznosítható energia tekintetében ezek a legjobb rendszerek, ugyanis itt állítják elő a legtöbb hőenergiát. Ennek a viszonyleg magas talajvíz hőmérséklet az oka, ami nem igazán változik az évszakok által. Előnye, hogy tervezhető a hőnyerés mértéke, hátránya, hogy hosszú előkészület szükséges, valamint nagy mennyiségű vizet igényel.

Talajszondás

A föld- vagy talajszondás geotermikus hőszivattyú szonda csöveit 60-100 méteres lyukakba helyezik, ahol egy lyukban négy cső lehet. Előnye a viszonylagos kis helyigény, passzív hűtésre is alkalmas, hátránya a magas költség és a bányakapitánysági engedély.

Nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves

Amennyiben a házunk tó vagy folyó közelében található, akkor ez egy kézenfekvő rendszer lehet. Működését tekintve hasonló, mint a talajkollektoros. Előnye, hogy könnyű telepíteni és egyenletes hatásfokot biztosít. Hátránya viszont, hogy vigyázni kell a medertisztításkor és horgászáskor.

Reméljük sikerült minden kérdésre választ adnunk azzal kapcsolatban, hogy milyen hőszivattyú típusok léteznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük