Hogyan zajlik a hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése?

Hogyan zajlik a hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése?

A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése néhány alapvető lépésből áll. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése egyaránt lehetséges az új építésű ingatlanoknál, és utólagosan is. Ebben a cikkben részletesebben is megvizsgáljuk, hogy hogyan történik a hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése egy újonnan épülő lakás esetén. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése a megfelelő és szakszerű tervezéssel kezdődik. Miután megszületett a rendszer kiépítésének elméleti terve, jöhet a gyakorlati kivitelezés. A lakás építésének különböző fázisaval párhuzamosan megy végbe a hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése is. Első lépésként megtörténik a talajhőcserélő telepítése és KPE vezeték fektetése. Erre közvetlenül a ház alapjának elkészítése után kerül sor. Az alapozást követően, az építés falazási szakaszához érve, megvalósul a hőszivattyú által áramoltatott majdani levegő ki- és belépési pontjainak foganatosítása. Amikor elérkezik a födém elkészítésének fázisa, akkor azzal egyidejűleg lezajlik a légcsatorna és a hozzá kapcsolódó elemek felszerelése is. Ha az ingatlan már szinte teljesen felépült, akkor megvalósul a gép előre kialakított helyre való beépítése. Közvetlenül a beköltözés előtt eljön a hővisszanyerős szellőztető rendszer beszabályozásának pillanata. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése az üzembe helyezéssel zárul. A hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése mindig az arra feljogosított szakember feladata.           

Miről lehet felismerni az energiatakarékos otthont?

Hogy miről lehet felismerni azt, hogy egy lakás energiatakarékos? Az energiahatékony otthon egyik legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy hővisszanyerős szellőztető rendszerrel van felszerelve. Ez a szisztéma eltávolítja a lakásból az elhasznált levegőt, majd azt a külső környezetből nyert friss levegővel helyettesíti. Egy hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítése által alacsonyabb energiafelhasználás mellett jutunk hozzá a magasabb minőségű beltéri levegőhöz.
Maga a rendszer meglehetősen egyszerű felépítésű. Fő része egy légmentesen záró doboz, melyben hőcserélő található. Mialatt a levegő áthalad ezen a dobozon, megtörténik a hő továbbítása a beltéri levegőről a kültéri levegőre. A dobozban két kicsi ventilátor is fellelhető, ezek mozgatják a levegőt.
Noha a rendszer kiépítése egy innovatív és tartósan hatékony technológiát biztosít, a struktúra nem megfelelő telepítése jócskán csökkentheti annak effektivitását. Most röviden összefoglaljuk, hogy mi a sikeres hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítés titka.
Már a tervezés lépésénél szükséges pontosan kiszámítani a leendő rendszerben áramló levegő mennyiségét. Ez alapján kiválaszthatjuk a beépíteni kívánt szerkezet pontos jellemzőit. Kijelöljük tehát azt a modellt, amely a lehető legkevesebb energiát fogyasztja, miközben biztosítja a szükséges levegőáramlást. Ezután jöhet a kifúvó és bevezető pontok helyének megtervezése. Ezek szolgálnak az elhasznált levegő elszívására, illetve a friss levegő biztosítására. Végül a rendszer csőhálózatának kialakítása marad hátra.
Ez lenne hát az eredményes hővisszanyerős szellőztető rendszer kiépítés menetének röpke összefoglalója.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük