A hatékonyan működő hőszivattyús rendszer titka

A hatékonyan működő hőszivattyús rendszer titka

Érdekes felismerés, hogy az utóbbi időszakban egyre többször merül fel a hőszivattyús rendszer, mint alternatív hűtő és fűtő berendezés. Ráadásul okkal, hiszen hihetetlenül gazdaságos szerkezetek. Ezek közül talán a víz-levegő hőszivattyús fűtési rendszer a legfelkapottabb.

Mi is az a hőszivattyús rendszer és hogyan is működik?

Egy hőszivattyús rendszer az egyik oldalról elvont hőt a másik oldalra szállítja. Amely azt jelenti, hogy egy hőszivattyús fűtési rendszer több különféle közegben elérhető energiát is képes hasznosítani. Ezek lehetnek föld, talajvíz vagy levegő közegek. Fontos megjegyezni, hogy a fűtésre vagy a meleg levegő előállatásra még -20 °C alatt is képes.

Mi a hatékonyan működő hőszivattyús rendszer titka?

Hiábavaló minden csúcstechnika a hőtermelő oldalon, ha a hőleadó nem képes arra, hogy leadja a megfelelő teljesítményt. Éppen ezért az egyik legfontosabb a csőhálózat megfelelő méretezése. Ugyanis, ha ez rendben van, vagyis körülbelül állandó térfogaton áramlik a víz, akkor működik a legmegfelelőbben a rendszerünk. A gyártók minden esetben megadják a minimum és maximum térfogatáramot, ez az, ami garantálja az 5 °C körüli fűtővíz hőmérséklet különbséget. A legegyszerűbb egy rossz rendszert készíteni, ha nem értünk hozzá. Sajnos bár ez egyértelműnek tűnik, sokan megpróbálkoznak vele, amelynek az a következménye, hogy még drágább lesz a végén a kialakítandó rendszerünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük