Miért érdemes víz-levegő hőszivattyú mellett dönteni?

Miért érdemes víz-levegő hőszivattyú mellett dönteni?

Az utóbbi időszakban a hőszivattyúk egyre nagyobb területet hódítanak meg és el a fűtő és hűtő társaiktól. Ennek több oka van, ám az egyik legfontosabb talán a gazdaságosság. Ezek közül is a víz-levegő hőszivattyú az, amely a legnagyobb népszerűségnek örvend.

Na de nézzük, hogy mi is az a hőszivattyú, különösképpen a víz-levegő hőszivattyú

A hőszivattyú olyan hűtő/fűtő berendezés, amely az egyik oldalról elvont hőt a másik oldalra szállítja. A hőszivattyú több különféle közegben elérhető energiát is képes hasznosítani, amely lehet föld, talajvíz vagy levegő. Ráadásul a fűtésre vagy a meleg levegő előállatásra még az igazán hideg időkben is tökéletesen alkalmas. A víz-levegő hőszivattyú azért is elterjedt, mert az összes közül ezzel van a legkevesebb macera beszereléskor.

Hogyan is működik egy hőszivattyú?

Mint az mindannyian tudhatjuk a természetes hőátadás azt jelenti, hogy mindig a közeg a melegebb felől halad a hidegebb felé. Ez pedig azt jelenti, hogy a meleg közeg hőt ad át a hidegebbnek. Ezen túl, ha a térfogat is változik a gázok hőt vonnak el vagy adnak le a saját környezetüknek.

Mit lehet tudni a víz-levegő hőszivattyú típusról?

A működési elve nagyon egyszerű. A külső tér levegőjéből hőt von el, amellyel a fűtőtestben levő vizet melegíti fel. A levegő-víz hőszivattyú működése is könnyen értelmezhető: a legtöbb esetben két egységből áll, amely egy béltéri és egy kültéri lehet. Ezek telepítésénél csupán a megfelelő helyet kell kiválasztani. Fontos megemlítenünk, hogy a víz-levegő hőszivattyú földrajzi adottságtól függetlenül bárhová felszerelhető és működtethető. A megtérülési költsége igen alacsony tekintve, hogy semmilyen extra munkára nincs szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük