Mi is az a tetőre szerelt klíma?

Mi is az a tetőre szerelt klíma?

Találkoztatok már a tetőre szerelt klíma jelenséggel? Nem baj, ha a válasz nem, hiszen ritka esetben, ám előfordulhat. A klíma szerelés tetőre nem mindennapos módja a klíma kültéri egységének elhelyezésére. Vannak azonban olyan esetek, amikor másképpen nem lehet megoldani a telepítést. Értelemszerűen a vásárlónak az legjobb, ha a belső és a külső egységek minél közelebb vannak egymáshoz. Ennek főleg az az oka, hogy az összekötő cső hossza, illetve a falakon való átvezetés mind-mind plusz költséget jelentenek. Ezért elemi érdek a legrövidebb út létrehozása. Persze vannak olyan esetek is sajnos, amikor a kültéri falra nem lehetséges az egység rögzítése, így alternatív megoldásokat kell találni. Ilyen megoldás a tetőre szerelt klíma is.

Mikor is szükséges a klíma szerelés tetőre?

Sok esetben fordulhat elő, hogy csak a tetőre szerelt klíma a járható út. Társasházaknál például törvény írja elő, hogy hova lehet kültéri egységet szerelni. Ráadásul sok helyen a lakók döntő többségének a támogatása is kell. mind ezt azért, hogy ne ütközzünk jogi akadályokba. Persze az is megoldás lehet, hogy a saját erkélyünkre szereljük a klímát. Azonban érthető okokból kifolyólag ezt ritkán szokták választani a vásárlók. Itt persze még ne is említettük azt, ha az épület műemlékvédelem alatt ál. Ilyenkor pedig minden munkálatra külön engedélyt kell kérnünk, ami a homlokzatot érintené. Éppen ilyenkor szokott a klíma szerelés tetőre opció lenni.

Esetek, amikor nem kivitelezhető a tetőre szerelt klíma

Természetesen itt is ütközhetünk jogszabályokba, amelyek tiltják a tetőre szerelt klíma lehetőségét. Éppen ezért első körben mindig fontos utánajárni a lehetőségeinknek és csak utána belevágni egy ilyen beruházásba. Főleg, ha műemlék védelem alatt álló épületről van szó. A tetőre szerelt klíma megvalósulását akadályozhatja még a szerelési munka is. Ugyanis több falon kell átvezetni a csövet, ráadásul fontosak a tető adottságai is. Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, hogy a tető nem alkalmas arra, hogy elbírja a külső egységet, úgy ez nem is lesz megvalósítható. A falakon történő átvezetés mellett, pedig a közös területeken csővezetékkel való áthaladással is lehetnek problémák.

Mit tehetünk akkor?

Minden esetben konzultáljunk. Ne csak a szakemberekkel, de a főbérlővel és a többi lakóval is a lehetőségeinkről. Bár az ember szabad, ezek mégis olyan helyzetek, amiben nem tudunk egyedül dönteni. A tetőre szerelt klíma jó lehetőség, ha csak erre van lehetőségünk éljünk is vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük