Klímacső, ventilátor, légkondi szűrő tisztításának lépései

Klímacső, ventilátor, légkondi szűrő tisztításának lépései

Mi történik abban az esetben, ha eldugul a klíma kondenzvíz elvezető cső?

mit azt tudjuk a klíma kondenzvíz elvezető csöve igen érzékeny a szennyeződésekre. A klíma csöveiben kifolyó víz sokszor piszkos, így a klímacső tisztítása egyre gyakoribb feladat. A klímaberendezés külső egységét a legtöbbször szeretjük szem elől eldugni, ugyanis álltalában csak elcsúfítják a házat. A kellemesen hűvös vagy épp meleg levegőt adó, a szoba berendezéséhez megfelelően kiválasztott beltéri egységgel ellentétben ez mindig zajos, piszkos és állandóan folyik belőle ki a kondenzvíz. Éppen emiatt szinte senki sem szeret vele foglalkozni, ami ennek hatására sokszor eldugul. Nem véletlen, hogy a klíma ventilátor tisztítás éppen olyan fontos, mint a belső egységé. Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, abban az esetben a klímacső tisztítás és a klíma ventilátor tisztítás alap kell, hogy legyen.

Légkondi szűrő tisztítással a betegségek ellen

Azt fontos tudni, hogy a kondenzvíz, nem tiszta. Éppen ezért por, koromrészecskék is megtalálhatók benne. Ezek a szennyeződések előbb vagy utóbb lerakódnak a klímaberendezés belső csöveiben. A dugulás kialakulását még sajnos a vízkő is elősegíti, ilyenkor pedig szintén klímacső tisztítás szükséges. Nem szabad azonban a légkondi szűrő tisztításról sem megfeledkeznünk, hiszen ott is a lecsapódott pára rengeteg betegség kiinduló forrása lehet. Gondoljunk csak a penészre, ami a nedvesség miatt jön étre és az egész lakásban elterjedhet, ezzel pedig egészségügyi problémákat okozhat. Ezek fényében már úgy sejtjük érthető, hogy miért is fontos a klímacső tisztítás és a légkondi szűrő tisztítás is.  

Klíma ventilátor tisztítása, azaz a kültéri egység karbantartása

A klíma karbantartásának ára hatalmas mértékben függ attól, hogy mennyire gondoskodtunk róla.  Ahogyan az autónkat is meghatározott időközönként szervízelni kell, úgy a klímánkkal is ez a helyzet. Mit értünk a megfelelő karbantartás alatt?

  • Évente kétszer kitakaríttattuk. Ez azért is fontos, mert rengeteg baktérium tapad meg a belső egységben a páralecsapódás miatt. Ennek pedig a következménye, hogy a baktériumok igencsak elszaporodnak, amit a klíma ki is fúj a lakásba, amelyet beszívunk. Ezen túl pedig a rezsi árakra is hatalmas befolyással van, hiszen minél jobban eltömődött a szűrő annál nehezebben tudja leadni a szükséges hőmérsékletet. 
  • Az általános működéstől eltérően üzemel. Ilyenkor a legtöbben azt csinálják, hogy nem vesznek tudomást róla, amíg csak még nagyobb baj nem lesz. Ezzel pedig ugye az a baj, hogy ilyenkor csak még drágábba kerül a javítás, esetenként a komplett rendszert cserélni kell.

Hogyan is történik a klíma ventilátor tisztítás a gyakorlatban?

  • Hőcserélő tisztítás nagynyomású levegővel,
  • Burkolattisztítás nagynyomású levegővel és tisztító szerrel,
  • Betápláló és vezérlő vezeték kötések ellenőrzése,
  • Hűtőközeg ellenőrzés,
  • Üzemi ellenőrzés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük