A hőszivattyús hűtés előnyei

A hőszivattyús hűtés előnyei

A korszerű hőszivattyú hűtést és fűtést is környezetbarát és gazdaságos módon bonyolít otthonában. Magyarországon az úgynevezett levegő-víz hőszivattyúk a legelterjedtebbek, hiszen ezek beruházási költsége a legkedvezőbb.

A hőszivattyúk egyébként működésük szerint lehetnek:

Hőszivattyú hűtés és fűtés – hogyan működik?

A hőszivattyúk tulajdonképpen ugyanazon elvek szerint működnek, mint a kompresszoros hűtőgépek. Egy-egy hőszivattyú a környezetünkben előforduló hőenergiát használja fel a működéshez. A termodinamika szerint a hő mindig a melegebb helyről a hidegebb felé áramlik. Hőt kivonni tehát csak magasabb hőmérsékletű közegből lehetséges. Ezért ha alacsony a környezeti hőmérséklet, akkor olyan állapotot kell létrehozni (például kompresszorral), hogy a közvetítő közegen keresztül a hőátadás megtörténjen. A hőszivattyú kompresszora a közvetítő közeget lehűti pl. -60°C-ra, így a környezetében lévő -2°C-os levegő hőenergiája átadódik a közvetítő közegnek. Ezt a hőszivattyú hőcserélőjén keresztül tudjuk hasznosítani, mint fűtési előremenő víz. Hőenergiát nem csak levegőből tudunk kinyerni, hanem a földből és vízből, sőt, bármilyen technológiai folyamat részeként létrejövő hulladékhőből is.

A hőszivattyú hűtés és fűtés legfontosabb előnyei

  • nincs szüksége kéményre
  • nem kell a gázt bevezetni az ingatlanba
  • nyáron hűt (a jelenlegi gázkazánok erre nem képesek)
  • megfelelő rendszer kialakítás esetén gazdaságosabb, mint a gázkazános fűtés
  • az üzemeltetéshez kedvezményes GEO és H tarifa igényelhető a szolgáltatótól
  • megújuló, mert környezeti energiát használunk fel
  • takarékos, így kevesebb károsanyagot bocsát ki, jobban kíméli környezetünket
  • megfelelő nagyságú napelemes rendszer telepítésével, akár nulla „rezsiköltség” is elérhető.

Használjon hőszivattyút hűtésre is!

Többféle megoldás közül is választhat, ha a hőszivattyút hűtésre szeretné használni!

Egy hőszivattyúval könnyedén tudjuk fűteni és hűteni is otthonunkat, sőt még melegvíz előállításra is használhatjuk. Óriási előnye a hagyományos radiátoros megoldáshoz képest, hogy jelentős összegeket lehet vele megtakarítani, mivel megújuló energia felhasználásával működik. Egy megfelelően megtervezett és kivitelezett hőszivattyú rendszerrel évszaktól függetlenül kellemes légkört teremthetünk házunkban. Amennyiben kint alacsony a hőmérséklet a készülék fűteni fog, míg kánikulák esetén automatikusan lehűti az épületet.

Hőszivattyús hűtésre többféle módszer is létezik!

Ha hőszivattyúját hűtésre szeretné használni, akkor két mód közül választhat:

  • Aktív hőszivattyú hűtés
  • Passzív hőszivattyú hűtés

Hőszivattyú hűtésre? Szakértőnk válaszol!

A passzív hűtés funkció lényege, hogy ilyenkor rendkívül alacsony a hőszivattyú energiafelhasználása, mindössze néhány izzó fogyasztásával megegyező energiát igényel. Ez esetben a talajban elhelyezett földhurokban lévő folyadék hűti az épületet. A levegő-víz hőszivattyún kívül az összes többi típus képes erre a hűtési formára. Amennyiben extra hűtésre van szüksége, akkor a hőszivattyúk kompresszora is bekapcsolható a rendszerbe.

Az aktív hűtés során a hőszivattyú kompresszora segítségével hűti le a házat. Ilyenkor növekszik az energiafelhasználás, de még így is gazdaságosabb megoldás, mint a légkondicionáló berendezések.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük