Hőszivattyús fűtés és hűtés radiátor rendszerhez

Hőszivattyús fűtés és hűtés radiátor rendszerhez

Egy-egy radiátoros rendszer hőszivattyúval igenis fűthető! A hőszivattyú az alacsony hőmérsékletű fűtővízzel működő, sugárzó felületű rendszereket kedveli igazán. Ilyenek az alábbiak:

  • a padlófűtés,
  • a falfűtés,
  • a mennyezet hűtés-fűtése.

Hőszivattyú radiátorhoz – kondenzációs gázkazán

Ha a radiátorok egy kondenzációs gázkazánhoz méretezettek, akkor mondhatni változtatás nélkül illeszthető be az új hőszivattyú radiátorhoz a gázkazán helyébe. A hőszivattyús primer oldal nagyobb átmérőjű csöveket igényel. Így a megfelelő fűtővíz tömegáramot biztosítani kell a hőszivattyú részére a tökéletes hőszállítás érdekében. A hőszivattyús primer oldal jellemzően fagyállós monoblokkos kültéri egységből indul. Fontos tudni, hogy a kompresszor hiába termel magas hőt, ha a hőcserélő másik oldalán kevés víz forog a rendszerben. Képesnek kell lennie átvenni a magas hőmérsékletű klímagáz melegét.

Hőszivattyú radiátorhoz – hagyományos kazán

A hagyományos kazán lehet olaj-, fa-, gáz-, vagy vegyestüzelésű. A hozzájuk kapcsolódó radiátoros rendszer előremenő vízhőmérséklete inkább 60 °C feletti. Ha egy hagyományos kazán helyére kívánunk hőszivattyút radiátorhoz szerelni, változtatással kell beépítenünk a rendszert. Ez a radiátor fűtőfelületének növelését jelenti, magyarán nagyobb radiátorokra van szükség. A legtöbb esetben csak néhány nagyobb radiátort kell kivenni, a művelet nem jár magas kiadásokkal. Csak a legkisebbeket kell kivenni a fűtésrendszerből. Tervezői feladat kiszámolni, hogy pontosan mekkora radiátorokat kell beépíteni. A számítást egy tapasztalt fűtésszerelő is el tudja végezni.

Hőszivattyú radiátorhoz – figyelem!

Ha már meglévő radiátorok felhasználásával kívánunk hőszivattyús rendszert építeni, azok vegyszeres átmosása kötelező! Ez időnként is része a karbantartásnak.

Hőszivattyú meglévő radiátoros rendszerhez? Igen lehetséges!

Energiatakarékos fűtési és hűtési megoldást keres? – kapcsolja Ön is hőszivattyúját radiátoros rendszerhez

A hőszivattyú óriási népszerűségnek örvend manapság. Ez nem csoda, mivel nem csak új építésű létesítményekben alkalmazható, hanem idősebb felújítás alatt álló családi házak esetében is. Ráadásul napelemes rendszerekkel is összeköthető.

A megfelelő hőszivattyú kiválasztásához cégünknek a következő információkra van szüksége épületéről:

  • Energiafogyasztási adatok
  • Meglévő fűtési rendszer
  • Hőfoklépcsők és a létesítmény hőigénye
  • Napelemes rendszer esetén a megtermelt villamos energia mértéke

A hőszivattyút bármilyen radiátoros rendszerhez kapcsolhatunk?

Számos radiátortípussal találkozhatott már, azonban nem mindegyik megfelelő a hőszivattyúval való összekapcsoláshoz.

Az öntöttvas radiátorokra az „elpusztíthatatlan” a megfelelő jelző, mivel évtizedekig végzik feladatukat rendületlenül. Tömegük sokszorosa a modern radiátorokénak, ráadásul szinte sérthetetlenek, így javításukra sem kell sűrűn költeni. Sajnos hőszivattyút öntöttvas radiátor rendszerhez nem ajánlatos kapcsolni. Inkább víz- és gőzfűtéses rendszerekhez passzol.

Az alumínium radiátorok az öntöttvashoz képest kisebb tömeggel bírnak, ráadásul kinézetben is messze felülmúlják. Nagy hőleadó felületüknek köszönhetően hőszivattyúval párosíthatók. Egyetlen hátrányuk, hogy más fémekkel nem ajánlatos összekapcsolni őket.

Hőszivattyút acéllemez radiátor rendszerhez is kapcsolathatunk. Ezen típusok a legelterjedtebbek, mivel kedvező áron, különféle méretben hozzá juthatunk. Beszerelésük nem okoz különösebb nehézségeket, nagy hőleadó felülettel rendelkeznek. A szakértők ezen radiátortípust ajánlják leginkább hőszivattyúhoz.

Cégünk hőszivattyú radiátoros rendszerhez való kapcsolásához is foglalkozik, így bátran lépjen velünk kapcsolatba!

Köthető-e egy hőszivattyú radiátoros rendszerhez? Igen, lehetséges!

Bizonyára bennünket is foglalkoztat a kérdés, hogy köthető-e hőszivattyú radiátoros rendszerekhez. Igen, természetesen, ám ennek ára van, amely nem is olyan olcsó. Ám összességében sokkal többet tudunk majd spórolni a rezsi számlákon, mint ammennyit be kell fektetnünk. Arról azonban érdemes néhány szót ejteni, hogy mi is az, mielőtt belevágunk a hőszivattyú radiátoros rendszerhez témakörbe.

Mi is az a hőszivattyú?

Nagyon egyszerűen: a hőszivattyú a hő szállítására szolgáló eszköz, amelyet az alacsonyabb helyekről kivon szállítás közben. Mindezt pedig azért teszi, hogy a szükséges helyekre el tudja szállítani. A rendszer szerezhet hőt:

  • A környezeti levegőből,
  • A talajvízből,
  • Illetve magából a talajból is.

Fontos megjegyezni, hogy a hőszivattyús rendszer teljesen környezetbarát és zseniálisan jó a hatásfoka. Amely igencsak fontos meggyőző szempont lehet, ha azon gondolkozunk, hogy a hőszivattyú radiátoros rendszerhez működőképes lehet-e.

Hol érdemes hőszivattyút beszerelni?

Mindenhol, ahol fontos számunkra a korral való haladás és emellett az energiatakarékosság. Bizonyára tisztában vagyunk azzal, hogy olcsóbban meg lehet úszni, ha még nincs fűtés a házunkban. Hiszen ilyenkor alapból úgy tervezzük ezt, hogy hőszivattyút szereljünk be. Mindazonáltal, ha már meglévő fűtést akarunk lecserélni hőszivattyúra, az is megvalósítható. Még az sem szab gátat, ha radiátoros rendszerünk van. Annyi változtatást kell majd eszközölnünk, hogy nagyobb radiátorokra lesz szükségünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük