Miért, mikor és milyen gyakran kell a klímát tisztítani?

Miért, mikor és milyen gyakran kell a klímát tisztítani?

Igen fontos kérdés, hogy milyen gyakran kell a klímát tisztítani. Maga a klíma tisztítás kiemelten fontos, de hogy miért arról majd a későbbiekben beszélünk bővebben.

Első körben nézzük melyek azok a tényezők, amelyek nagy befolyással vannak arra, hogy a klíma tisztítás milyen gyakran szükséges:

 • Sütés- főzés: Értelemszerűen a sütés és a főzés alkalmával nem lehet elkerülni, hogy ne csapódjon le pára vagy zsírosodjon el a klímánk. Persze, amennyiben ez a konyhánkba lett telepítve.
 • Autó forgalom: Az autók kipufogójából annyi korom származik, hogy azt el sem tudjuk képzelni. Már pedig a klíma külső egysége ezt a levegőt beszívja és bár köszönhetően a szűrőknek ez nem jut be a lakásba mégis a tisztítás alkalmával igencsak látványos és elszomorító.
 • Emeletek száma: Ez azért fontos szempont, mert minél magasabbra megyünk annál tisztább a levegő.
 • Teregetés: A teregetés alkalmával a levegőbe pár jut a ruhákból párolgó víz miatt. Ez pedig szintén elősegíti a baktériumok és a gombák megjelenését, amely összefüggésben van azzal, hogy mikor kell a klímát tisztítani.
 • Dohányzás: A nikotinnak és a kátránynak köszönhetően szemmel látható a belső egységben a barna lerakódás.
 • Házi állatok: Az állataink szőrét és a rajtuk levő finom port is szépen összeszedni a klíma, amely gyönyörűen megtapad a szűrőben.
 • Akvárium és szobanövények: Ebben az esetben is a rendkívül nagy páratartalom okozhat gondot. Persze nem arra kell gondolni, hogy egy kis akváriumtól már nagy lehet a baj, de érdemes konzultálni egy szakemberrel.
 • Építkezés a közelben: Az építkezés miatt rengeteg por és piszok száll a levegőben, amelyet szintén összeszed a klímánk. Ez is hatalmas kihatással van arra, hogy a klíma tisztítás milyen gyakran szükséges.

Miért kell a klímát tisztítani?

Három fő okot említhetnénk, ami miatt fontos kérdés, hogy miért kell a klímát tisztítani:

 • Rezsi: Minél jobban el van tömődve a klímánk annál nehezebben tudja leadni a szükséges hőmérsékletet. Legyen az fűtés vagy épp hűtés. A sok erőlködésnek pedig a megnövekedett energiaszámla a következménye.
 • Egészség: Az eltömődött szűrők és a gombásodás miatt kiemelten fontos a klíma megfelelő időközönkénti tisztíttatása. A baktériumok és a gombák kifejezetten rossz hatással van az egészségünkre, amelyek a páralecsapódás által keletkezett vízben boldogan szaporodnak.
 • Nagyobb baj megelőzés: Gyakran megesik, hogy vásárlók már csak akkor hajlandók foglalkozni egy esetleges meghibásodással, amikor már nagy a baj. Természetesen ilyenkor már az is a számításba jöhet, hogy egy teljes rendszert kell kicserélni.

Milyen gyakorisággal javasolt a klímát tisztítani?

Nincs arra a kérdésre egzakt válasz, hogy milyen gyakran kell a klímát tisztítani. Minden annak a függvénye, hogy mennyit van egy adott évben használva a berendezésünk. Átalában érdemes évente kétszer ezt ellenőriztetni és ha kell, akkor tisztíttatani.

Reméljük a cikkünkkel sikerült picit segítenünk abban, hogy milyen gyakran kell a klímát tisztítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük