Hogyan működik a levegő-víz hőszivattyú

Hogyan működik a levegő-víz hőszivattyú

Az utóbbi időszakban igencsak elterjedt a levegő-víz hőszivattyú, nem is teljesen alaptalanul. Egy levegős hőszivattyú nagyon jó hatásfok mellett dolgozik, ráadásul még gazdaságos és a környezetet is védi. A rohamos terjedésnek köszönhetően sok tapasztalat is összegyűlt a levegős hőszivattyú működését illetően, ezért ezt össze is szedtük. Ezzel is megkönnyítve az esetleges választást.

Azért a levegő-víz hőszivattyú terjed a legjobban, mert viszonylag egyszerű telepíteni és rengeteg jó márka jelent meg a piacon. Ezek nagy része pedig minőséges és megbízható működést garantál.

Mikre érdemes odafigyelni, hogy hosszú éveken keresztül működjön a beszerelt levegő-víz hőszivattyú?

  1. Fontos megjegyezni, hogy amíg egy gázkazán mindig le tudja adni a névleges hőmérsékletet, addig a levegős hőszivattyú nem. Ez pedig azért van, mert ahogy csökken a hőmérséklet, úgy csökken a hatásfok is. Ezt kiküszöbölendő sok gyártó elektromos fűtőbetétet szerel a hőszivattyúba. Ezzel pedig az energiamegtakarítás csökken. Ebből kiindulva mindenképp olyan berendezést kell választani, amely ilyen fűtőpatron nélkül is képes fűteni a leghidegebbekben is.
  2. Kiemelten fontos, hogy ne csak a hőszivattyú, de a hőleadó rendszer is minőséges legyen. Emellett pedig a csővezeték megfelelő méretezése is kulcsfontosságú. Egy hőcserélő akkor működik optimálisan, ha állandó térfogat áramlik rajta.
  3. A levegős hőszivattyú testében általában két fajta hőcserélőt alkalmaznak. Az egyik a lemezes a másik a koaxiális.
  4. Egy elektromos fűtőbetét dupla biztonságot nyújt és ha megfelelő gyártótól vásárolunk, akkor szabadon programozható is. Vagyis mi állíthatjuk be, hogy mikor kapcsoljon be.

Környezetbarát fűtési megoldást keres? Váltson levegő-víz hőszivattyúra!

Megújult kínálatunkban számos fajta levegő-víz hőszivattyú közül választhat!

A levegő-víz hőszivattyú rendszerek környezetbarát megoldást kínálnak hűtésre és fűtésre egyaránt. Működésük során az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből elvonják a hőt, majd a magasabb hőmérsékletűben leadják. Mindössze minimális áramigénnyel rendelkeznek, ugyanis a hőt főként a talajvíz hasznosításával állítják elő. Ebből adódóan üzemeltetésük nem igényel semmilyen fosszilis tüzelőanyagot. Amennyiben teljes mértékben zöld energiával szeretné biztosítani otthona fűtését és hűtését, akkor a levegő-víz hőszivattyút napelemmel is összekötheti.

A levegő-víz hőszivattyú rendszert padlófűtéshez is könnyedén hozzákapcsolhatja!

Ez egy igazán költséghatékony megoldás lehet, ugyanis a padlófűtés melegítővize nem igényel túl magas hőmérsékletet. E kombináció használatával, akár 30%-os energiamegtakarítást is elérhet!

Hogyan működik egy levegő-víz hőszivattyú rendszer?

Egy levegő-víz hőszivattyú működése négy lépésben foglalható össze:

  • Párolgás
  • Sűrítés
  • Cseppfolyósítás
  • Oldódás

E négy lépésből álló folyamat eredményeképp nagy mennyiségű hőt állít elő a gépezet, aminek 75%-a a környezetből származó hő felhasználásával történik. A maradék 25% a kompresszió során létrejövő energiából ered. Amikor hűtésre használja levegő-víz hőszivattyú rendszerét, akkor azt a fenti folyamat fordítottjával képes megvalósítani.

Válassza Ön is a környezetbarát megoldást, biztosítja fűtését és hűtését levegő-víz hőszivattyúval!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük