Mennyibe kerül a hőszivattyú telepítése?

Hol használható a hőszivattyú?

A leggyakoribb hőszivattyúkkal kapcsolatos kérdések természetesen azok árára, illetve az általuk termelt költségekre vonatkoznak. Járjunk most utána ennek a hangsúlyos témakörnek. Hogy mennyibe kerül a hőszivattyúval történő fűtés más fűtőanyagokhoz képest? Még mielőtt ennek a kérdésnek a megválaszolásához ugranánk, tekintsük át a hőszivattyú telepítés árakat.
A hőszivattyú telepítés árakra több tényező is kihatással van. Először is az, hogy pontosan melyik hőszivattyú berendezést választjuk. Egy átlagos, de kiváló minőségű hőszivattyú ára másfél millió forint körül mozog. Természetesen ez az összeg lehet sokkal kevesebb, és jóval több is. Amennyiben, tegyük fel, egy 100 m2-es családi házat veszünk példának, akkor megközelítően egy 800.000 forintos hőszivattyú rendszer megvásárlásával tudunk számolni. A hőszivattyú telepítés árakat vizsgálva a különféle kiegészítőkre is gondolnunk kell. Ilyenek a hőcserélős fűtési és hűtési puffer tartály, ezenkívül a tároló tartály is. S végül persze, a hőszivattyú telepítés árak a szerelési munkálatok variábilis díjszabásával is kapcsolatban állnak. Ez a különböző cégektől függően változhat.

Most, hogy letisztáztuk a hőszivattyú telepítés árakra vonatkozó kérdéseket, visszatérhetünk oda, hogy mennyit lehet spórolni a hőszivattyú használatával? Maradjunk a 100 m2-es családi lakóház példájánál. Tegyük fel, hogy az adott ház hőszigetelése megfelelő. A fűtési órák száma évi szinten 3550 (évi 5560 kWh energiafelhasználással), plusz a lakásban az átlaghőmérséklet 22 °C. Mennyit tudunk megtakarítani a rezsin az adott körülmények mellet, hőszivattyú használatával? A választ úgy kaphatjuk meg, hogy összehasonlítást végzünk. Mennyibe kerülne olyan energiahordozók használata, mint például a földgáz, faszén, tüzifa, vagy a villamosenergia? Amikor az összehasonlítást és a számításokat elvégezzük, egy igen elképesztő eredményre jutunk. A statisztika alapján ugyanis kiderül, hogy a hőszivattyú sokkal hatékonyabb! Szám szerint, közel 40%-kal csökkennek a rezsiköltségek a hőszivattyú kedvező tulajdonságait kihasználva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük