Kinek ajánlott a levegő víz hőszivattyú rendszer? Új vagy meglévő családi házba?

Kinek ajánlott a levegő víz hőszivattyú rendszer? Új vagy meglévő családi házba?

Spóroljon a fűtésen – válasszon Ön is levegő víz hőszivattyú rendszert a Klímagyártól!

2020 végén új szabályozás látott napvilágot, ami szerint az új építésű otthonok energiaigényének legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani. Ebből adódóan igencsak célszerűvé vált a gázfűtés hőszivattyúra történő cseréje. Ezen készülékek fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmasak, ráadásul melegvíz előállító funkcióval is bírnak.

A következő hőszivattyú típusok közül érdemes választani:

  • Geotermikus, víz-víz hőszivattyú rendszer
  • Levegő-víz hőszivattyú rendszer
  • Lakossági klíma, levegő-levegő hőszivattyú rendszer

A legnagyobb népszerűségnek a levegő víz hőszivattyú rendszerek örvendenek, mivel nem igényelnek hőforrás oldali telepítést, valamint rendkívül hatékonyak. Működésük a klímákhoz hasonló, mivel a külső levegőt használják hőforrásként. Árammal működnek, így használatukkal nem történik károsanyag-kibocsátás.

A levegő víz hőszivattyú rendszer hatékonysága a szezonális teljesítmény együttható (SCOP) és az éves teljesítmény mutató (SPF) értékekkel mutatható ki. A hatásfok meghatározásához a fűtésre fordított energiát el kell osztani a felvett energiával (áram). Ha magas számot kapunk eredményül, akkor nagyfokú hatékonyságról beszélhetünk.

Egy jól kialakított levegő víz hőszivattyú rendszer akár 30-40 százalékkal tudja csökkenteni kiadásainkat, így sokkalta kedvezőbb befektetésnek bizonyul a gázkazánoknál.

Új vagy meglévő családi házba ajánlatos inkább levegő víz hőszivattyú rendszer beszerzése?

Ezt nem lehet egyértelműen eldönteni, mivel az adott épület és lakóinak igényei óriási szerepet játszanak ebben. Amit fontos tudni, hogy a háznak mindenképp rendelkeznie kell megfelelő külső szigeteléssel, jól működő nyílászárókkal, illetve egy megbízható hőszabályzó rendszerrel. Az újonnan bevezetett energetikai előírásoknak nem csak az új épületek kell, hogy megfeleljenek, hanem azok is, amik felújításon esnek át.

Meglévő családi házakba is könnyen beszerelhető a levegő víz hőszivattyú

Kinek ne kellene egy tökéletesen működő levegő víz hőszivattyú rendszer? Hát persze, hogy mindenkinek! És joggal. A levegő víz hőszivattyú manapság, már egy igen hasznos dolog, hiszen egyre fontosabb lesz számunkra az alacsony rezsiár és a környezetvédelem. Egy jól beállított levegő víz hőszivattyú rendszer pedig mindkettőt ötvözi. Főleg, ha megfelelő szakamberekkel is dolgozunk. A szakemberes témáról csak annyi, hogy az egyik legjobb tudású emberek a Klímagyárnál dolgoznak. Ennek és a tapasztalatnak köszönhetően pedig egy levegő víz hőszivattyú beszerelése kisujjból megy.

Fontos kérdésünk viszont, hogy egy már meglévő családi házba beszerelhető-e a levegő víz hőszivattyú rendszer?

Igen! Igaz, hogy egy már meglévő rendszert drágább átalakítani, mintha rögtön ezt alkalmaznánk. Azonban még így is igen gyorsan visszahozza az árát egy ilyen levegő víz hőszivattyú. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy egy jól beállított levegő víz hőszivattyú rendszer, akár 30-40 százalékkal is csökkentheti a rezsi jellegű kiadásainkat.

Ehhez viszont azt fontos még tudnunk, hogy a legjobb hatásfokot, akkor tudjuk elérni, ha megfelelő nyílászárókkal is rendelkezünk. Ezen túl pedig nem utolsó sorban a megfelelő szigetelés is elengedhetetlen.

Mindent összevetve, igen lehetséges a levegő víz hőszivattyú beszerelése egy már meglévő családi házba. Nem beszélve arról, hogy igen hamar megtérül egy ilyen befektetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük